diumenge, 5 de febrer del 2012

LA PLANIFICACIÓ EN LA POLITICA LOCAL. Escrit publicat al "Butlletí de Llagostera. gener 2012"

Planificar i elaborar projectes, o improvisar i anar fent? Tot i que la resposta pugui semblar òbvia, no ho és per a tothom. Des d’Alternativa per Llagostera considerem que la primera opció és l’encertada, sempre que es faci aplicant un mínim criteri lògic.  Només així es pot garantir una bona gestió i encert en la priorització de la despesa. A més, la tramitació de plans i projectes permet incorporar les aportacions d’entitats i particulars.

Posem un exemple: les obres del teatre Casino Llagosterenc. En els darrers anys l’Ajuntament ha realitzat diverses inversions en el teatre, sense disposar d’un projecte global que inclogués totes les obres que calia fer. El grup municipal d’ICV-EUiA venia reclamant que es redactés un projecte bàsic, com a pas previ i necessari pel seu definitiu acondicionament. D’aquesta manera s’haurien definit les obres a fer i es podria haver  ordenat l’execució per fases. És fàcil d’entendre: Si a casa nostra volem fer obres de rehabilitació, el primer que farem será encarregar un projecte. És més, el mateix Ajuntament ens l’exigirà.
Finalment l’equip de govern ha realitzat una important actuació (156.000 €) sense disposar de projecte bàsic. No negarem que suposa una visible millora, i que podrem seguir utilitzant el teatre durant uns quants anys. Però continuem mantenint que s’hauria d’haver pensat en el llarg termini per poder disposar d’un equipament modern i preparat per acollir espectacles en les millors condicions. Calia un projecte que contemplés l’accés independent a l’escenari per descarregar i carregar materials, nous vestidors, nous lavabos, l’ampliació de la caixa escènica, la renovació del sistema de climatització, d’imatge, so i llums, les corresponents mesures de seguretat i prevenció d’incendis, etc.


L’equip de govern va rebutjar la nostra proposta al·legant que no volia gastar diners en papers, en un projecte faraònic que dificilment seria realitzable. Ja vàrem escoltar aquests mateixos arguments quan l’Entesa va fer els projectes del nucli antic i del centre cultural, i avui -pocs anys després- són una realitat.

Podem entendre que el govern municipal vulgui anar per feina, però les presses mai són bones, menys encara si representa saltar-se passos imprescindibles. En són altres exemples els arranjament de dos trams del carrer Ganix, davant la llar d’infants i el centre cultural, que també s’han fet sense projecte, sense pensar en el conjunt del carrer, i sense tenir en compte l’opinió dels veïns.

La veritat és que el govern municipal és desconcertant: quan haurien de fer un projecte no el fan, i quan no el necessiten el fan, com va passar amb l’avantprojecte del segon pavelló poliesportiu (amb un cost de 27.000 €, i essent conscients que no rebrien cap subvenció, cosa que el feia inviable), o amb els nous projectes del Niu i del passeig Pompeu Fabra (es van gastar 46.000 i 11.000 € respectivament, quan l’Ajuntament ja disposava de projectes per aquestes dues actuacions).

Molta gent pensa que els debats en la política local són artificials i que responen a interessos partidistes. Aquest posicionament és alentat per aquells que, per evitar la contraposició d’idees, mantenen que si no penses com ells és perquè fas “politiqueig”. I és que …“no hi ha pitjor sord que qui no vol escoltar”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada