dilluns, 19 d’agost del 2013

A L'OMBRA DE LA FIGUERA
El proper setembre farà dos anys que es va inaugurar la nova biblioteca Julià Cutiller, i potser ara ja ha passat el temps suficient per a que tothom hagi trobat resposta a les seves preguntes, no?.
 
En el seu moment, com sol passar amb les grans inversions locals, els diversos grups municipals tenien diferents prioritats. Recordem que a l’any 2006 el grup municipal de CiU, llavors a l’oposició, apostava per fer la nova llar d’infants a l’antiga fàbrica d’en Ricardo Roig, i preguntava, millor dit retreia, al govern municipal “...per què no se li pregunta al poble si no hi ha cap servei més urgent a oferir, que una nova biblioteca, quan ja en tenim una...?” (veure el número de la revista PARLEM-NE que presentava Fermí Santamaria com a candidat a les eleccions municipals de 2007)

L’Entesa en canvi s’entestava a tirar endavant el projecte del centre cultural i es preguntava, millor dit s’imaginava, com seria en el futur aquell pol d’atracció de la cultura local, on havien de confluir -creant sinèrgies- a més dels usuaris de la biblioteca municipal, els de l’observatori astronòmic i els dels espais destinats a activitats culturals i docents. L’observatori obriria els ulls, als llagosterencs i també als forans, a un nou món, a tot un univers. Les seves observacions i les seves activitats públiques es podrien seguir des de la sala polivalent prevista a la planta superior del centre. La biblioteca municipal es podria especialitzar en astronomia, disposant d’un fons específic que permetés la iniciació i l’estudi d’aquesta matèria. Les diverses aules permetrien concentrar les activitats disperses pels diversos i precaris locals municipals, i també estarien a disposició de les entitats locals i dels altres equipaments del poble. La biblioteca podria augmentar el seu fons i el nombre d’usuaris, i realitzar moltes més activitats per fomentar la lectura. El pati interior de la biblioteca es podria convertir en el marc ideal de trobades estiuenques, i l’ombra de la seva figuera de ben segur ens convidaria a llegir tot parant la fresca.

No cal dir que el grup municipal de CiU mai ha entès quins eren els avantatges del centre cultural, però pel que sembla tampoc ha entès per què era prioritària la nova biblioteca, tot i que ha celebrat que el passat any 2012 augmentés un 45 % el nombre de visitants. 

Les expectatives creades pels que van projectar el centre cultural no s’han complert. El grup municipal de CiU va descartar la construcció d’aules a la planta superior, cedint aquest espai a una fundació privada. Des de la inauguració de la nova biblioteca, la planta superior ha estat tancada (farà dos anys), i tot i estar adequada des de fa mesos, l’Ajuntament ni tan sols ha utilitzat la sala polivalent; desaprofita la predisposició de l’Associació Astronòmica de Girona per realitzar una programació anual i pública d’actes; i per si tot això no fos suficient... en ple mes d’agost, per segon any consecutiu, i quan més predisposada està la gent a la lectura i més necessitada d’ofertes lúdiques, tanca tres setmanes la biblioteca municipal. Per vacances ... ni biblioteca, ni biblio-piscina!

L’equip de govern potser ignora que el canvi d’hàbits i la crisi econòmica ha fet que la biblioteca no sigui només un lloc per llegir i prestar llibres, si no també un important “punt de trobada de la comunitat”, una econòmica alternativa d’oci que també està destinada a assumir nous usos i serveis, com ja passa amb el servei alternatiu que presta a les famílies que no tenen Internet o ordenadors a casa.

Ja ho veieu uns aprofiten l’ombra de la figuera per ajeure’s a fer una bona becaina, i els altres la desitjaríem per llegir i fer volar la imaginació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada