dilluns, 12 de març del 2012

LA REHABILITACIÓ DE LES FAÇANES AL NUCLI ANTIC, EL MILLOR EXEMPLE DE LA POLÍTICA D’HABITATGE DE L’EQUIP DE GOVERN


 Detall d'un dels habitatges rehabilitats. S'observa a través de 
la finestra sense vidres, el sostre ensorrat i apuntalat.

Qualsevol equip de govern responsable, davant la necessitat bàsica dels seus veïns i veïnes de disposar d’un habitatge, prioritzaria la resolució d’aquest problema i hi abocaria diners i esforços.

A Llagostera hem tingut una magnífica oportunitat d’incidir en aquest tema, un conveni amb el Ministeri de vivenda que ens donava una subvenció d’1 milió d’euros. Però, a diferència del que han fet altres municipis, aquí es varen estimar més destinar-los a qüestions estètiques i paisatgístiques, a rentar la cara al poble.

Sí. En plena crisi econòmica l’Ajuntament de Llagostera ha destinat 1.075.000 € a pintar façanes: prop de 600.000 €  l’any 2010, i de 500.000 € l’any passat. I ho ha fet subvencionant, en la meitat dels casos el 100% de l’actuació, i en la resta del 70 al 95%. I ho ha fet donant subvencions de forma indiscriminada: tan era que els habitatges estiguessin buits com habitats; tan era que complissin, o no, condicions d’habitabilitat; tan era que tinguessin, o no, barreres arquitectòniques; tan era que es tractés d’un habitatge principal com d’una segona residència; etc.

L’excel·lentíssim ajuntament no ha demanat res a canvi. Als propietaris dels, més de vint, habitatges buits que han estat subvencionats no els ha demanat el compromís d’incorporar-los al mercat immobiliari. Als propietaris dels habitatges que han estat subvencionats sense tenir les condicions mínimes d’habitabilitat i solidesa (número indeterminat) tampoc els hi ha exigit, incomplint així l’article 9 de les bases reguladores de les subvencions.

Ara Llagostera ja està "guapa", com pregonava el nostre alcalde, i els turistes ja poden venir a passejar-se pels nostres carrers. Tot està a punt. Tot i que en alguns casos ens faci pensar en l’escenari de cartó pedra dels espagueti westerns. Només caldria una darrera cosa: que l'ajuntament suggerís als propietaris dels habitatges buits que deixessin la persiana mig baixada com si hi visqués algú, i als propietaris de les vivendes no habitables que tanquin portes i finestres perquè no es vegi l’interior. No fos cas que se’ns veiés el llautó.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada