diumenge, 4 de març del 2012

EL DRET A L'HABITATGE A LLAGOSTERA


Avui dilluns (5 de març) s'ha fet el sorteig de les darreres 18 vivendes del sector Ganix (3 estaven adjudicades). Ha plogut molt des que el govern d’Entesa va iniciar els tràmits per tirar endavant aquesta promoció, i la de 46 habitatges més, ja adjudicats. Llavors, enmig de la bombolla immobiliària, el principal objectiu era facilitar la compra a un preu inferior al del mercat lliure, del tot inaccessible per a moltes butxaques.

Després el panorama es va girar com un mitjó. Fa tres anys el grup municipal d’ICV-EUiA va proposar que es donés continuïtat a aquella política pública d’habitatge que volia prevenir l’exclusió social residencial. La resposta de l’equip de govern de CiU va ser decebedora.

Ara els bancs deneguen els préstecs. Molta gent ha perdut la feina i l’impagament de la hipoteca o del lloguer ha comportat també la pèrdua dels seus habitatges. Tots coneixem algun veí o veïna que ha patit el trauma del desnonament.

Es calcula que el 62% de les famílies de Llagostera no pot accedir als habitatges de renda lliure: el 35% podria accedir a HPO de compra; el 13% a HPO de lloguer, i el restant 14% no pot accedir a cap tipus d’habitatge de protecció oficial.

Davant d’això, hom esperaria que l’aprovació –en el darrer ple de l’Ajuntament- d’un Pla local d'habitatge aportés solucions a curt i mitjà termini. Res més lluny de la realitat. Després que la seva tramitació es tanqués en fals per justificar una subvenció, el pla aposta per deixar en mans del mercat immobiliari la satisfacció d’aquest dret bàsic. Segurament és conseqüència que només s’hagi demanat l’opinió a les empreses immobiliàries, les constructores, els promotors i les entitats financeres. I a la gent del carrer?

El nostre grup va votar en contra del Pla local d’habitatge. És més n'ha impugnat l'aprovació. L’equip de govern s’hi podrà repensar, tindrà una nova oportunitat. Esperem que rectifiqui, ens hi juguem massa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada