dimecres, 27 de juliol del 2011

PER QUÈ VOLEM EL CENTRE CULTURAL?


Fa pocs dies ha entrat en funcionament la nova biblioteca municipal Julià Cutiller. Es tracta d’un nou espai, més ampli i lluminós, amb més volums i CDs, amb un millor servei i el mateix tracte amable de les professionals que la gestionen. S’ubica a la planta baixa de la que va ser l’antiga fàbrica de suro d’en Ricardo Roig, al carrer Ganix, i és tot un luxe del que podrem gaudir els llagosterencs i les llagosterenques.

Properament també es posarà en funcionament el nou observatori astronòmic, la cirereta del nou equipament, que de ben segur obrirà els nostres ulls a l’univers i donarà a conèixer el nostre poble arreu.

L’edifici que els acull, després d’un llarg procés d’obres de quatre anys, estava cridat a convertir-se en un dels centres generadors de la cultura i l’educació al nostre poble, millor dit, a les nostres comarques. A la planta pis d’aquest equipament estava previst fer un centre cultural, amb un espai polivalent i quatre aules per realitzar, de forma centralitzada, moltes de les activitats organitzades pel consistori i les entitats locals. D’aquesta manera es preveia resoldre velles necessitats i acollir nous serveis, aprofitant les sinèrgies i la interacció que es crearien al compartir un mateix espai físic. El centre cultural havia de donar resposta a les noves demandes en les millor condicions, i per això es volia disposar d’un espai amb un alt estàndard de qualitat i una òptima adequació de les seves instal·lacions. El nou centre cultural hauria acollit els cursos de formació per joves i adults, i hauria facilitat l’accés a les noves tecnologies.

El nostre poble hauria disposat així de tres equipaments de referència, el Centre cultural pel que fa a les activitats de caràcter docent i cultural, el Casino llagosterenc pel que fa a les arts escèniques (teatre, música, dansa, etc), i el Casal parroquial pel que fa a l’esbarjo estiuenc i a les activitats d’esplai i de lleure.

L’equip de govern de CIU sempre ha dit que ells mai haguessin fet una biblioteca nova (per què l’hem de fer, quan ja en tenim una? Es preguntaven en la seva publicació “Parlem-ne” de l’any 2006). Si s’ha fet ha estat perquè era un projecte molt elaborat, en el que es venia treballant des de l’any 2001, estava pràcticament adjudicat, i disposava d'una subvenció de 800.000 € que perillava si no s'hagués fet.

Ara CIU ha optat per cedir l’espai que havia d'acollir el centre cultural a la Fundació privada Ramon Noguera -la mateixa que disposa d’un pis al carrer Barceloneta- per a que faci un centre ocupacional. L’objectiu és lloable, però la decisió és totalment errònia. L’equip de govern planteja un fals dilema: centre cultural o centre ocupacional? quan tots dos eren possibles. Es podria haver buscat un altre espai per la Fundació, com ara els antics pisos dels mestres al mateix carrer Barceloneta, avui infrautilitzats, però s’han estimat més cedir aquest espai i donar-li un ús privatiu durant els propers 25 anys, privant-nos així a tots els llagosterencs d’un espai que hauria estat l’enveja dels pobles veïns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada