dimarts, 23 de febrer del 2016

UN GRAN PAS PER POSAR FI A LA IMPUNITAT DEL FRANQUISME






Treure les víctimes de l’oblit i de la ignomínia que pateixen, garantir-los una reparació moral, o simplement perquè la nostra obligació com a societat és sacsejar les consciències i no deixar que es perpetuï la impunitat que sempre ha existit amb els crims perpetrats per la  dictadura franquista. És per tot això que el grup municipal d’Alternativa per Llagostera ha decidit afegir-se a la moció presentada conjuntament amb la resta de grups municipals a instàncies de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Llagostera, i aprovada en el darrer ple, per donar suport a la querella argentina contra els crims del franquisme.
 A Llagostera no en podíem quedar al marge. Al nostre municipi 9 persones van ser afusellades pel règim de Franco. I l’Ajuntament, creiem, té el deure de recolzar aquesta lluita perquè es faci justícia, perquè se sàpiga tota la veritat i es repari d’una vegada per totes les víctimes i els seus familiars.
La causa contra el franquisme i els seus protagonistes vius, instruïda per la jutgessa argentina María Servini de Cobria, trenta-cinc anys després de la mort del dictador, és una gran oportunitat. La querella, segons recull la moció, s’ha obert “per delictes de genocidi i crims de lesa humanitat, delictes que ni prescriuen ni poden ser amnistiats per cap tipus de llei de punt final”. En el document s’afirma que “fins i tot sent tramitada des d'instàncies internacionals, aquesta querella comença a esquerdar el mur d'impunitat del franquisme, contra el qual tantes persones i organitzacions socials i polítiques venim combatent. Resulta, per tant, un fet d'importància transcendental en la lluita per la Justícia, la Veritat i la Reparació dels danys causats als centenars de milers de víctimes del franquisme", segons recull la moció aprovada.
Ara la jutgessa ha ordenat la detenció i extradició d’una vintena de persones vinculades a la repressió i als crims del franquisme, entre ells  8 ex ministres franquistes (un d’ells és Rodolfo Martín Villa), ex jutges i ex policies.
El consistori també ha condemnat “la revolta militar feixista dirigida per Franco, el juliol de 1936, contra el govern republicà legítimament i democràticament constituït” i “el règim dictatorial feixista posterior que durant quaranta anys va reprimir a sang i foc tot vestigi de dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social i els drets de les persones”.
La moció, per concloure, insta els ciutadans i sobretot als familiars de les víctimes a donar suport a la querella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada