dilluns, 12 de gener del 2015

HORTS SOCIALS




“Qui té un hort, té un tresor!”. Aquest va ser l’eslògan triat per l’Ajuntament de Torelló per senyalitzar els terrenys que, fa quatre anys, va destinar al servei públic d’horts socials en aquest municipi.

L'atur, les necessitats alimentàries i la proliferació de solars buits ha portat a més de cent municipis catalans a endegar projectes com aquest (horts socials, bancs de terres, etc). També ho han fet, amb èxit, associacions, cooperatives i altres entitats (com l’obra social de la PAH de Banyoles).

Res tenen a veure amb els horts “escolars” (com el de l’Escola Lacustaria), de caràcter educatiu; ni amb els horts “urbans”, majoritàriament pensats per l’esbarjo de persones jubilades. Els horts socials solen ser terrenys en desús cedits gratuïtament pels seus propietaris perquè alhora siguin cedits a persones que es troben a l’atur o tenen dificultats econòmiques, i puguin destinar a l’autoconsum els productes que obtinguin.  

Aquesta magnífica iniciativa era una de les propostes que el nostre grup portava al programa electoral, i semblava que també havia arribat a Llagostera, quan l’equip de govern la va incloure a l’ordre del dia del ple de setembre de 2013, però... res més lluny de la realitat. La proposta no era més que un nou vestit a mida confeccionat pel grup de CiU: el lloguer d’un terreny de 0’18 hectàrees per 200 € mensuals.

Novament no podíem estar-hi d’acord: Es tractava d’una finca gens idònia (de secà i als afores del poble); no es va realitzar cap projecte que expliqués què i com es volia fer; cap planificació que ens permetés conèixer els objectius que es perseguien; es tractava d’una actuació cara quan es podien obtenir els terrenys de forma gratuïta (i a més el contracte de lloguer es feia amb efectes retroactius al mes de juliol); no s’havia aprovat prèviament cap reglament ni ordenança que regulés el procediment d’adjudicació dels horts; no s’havia realitzat cap pressupost de les inversions mínimes que es requerien per tirar endavant el projecte, etc.

Ara ja ha passat més d’un any des que es va prendre l’acord de llogar aquest terreny: La brigada municipal hi ha destinat unes quantes estones per netejar-lo; es van aprofitar les obres del parc d’skate per fer-hi un acopi de terres; el consistori paga el lloguer des del mes de juliol de 2013 (16 mensualitats a 200 €), tot el que representa una despesa de més de 3.500 €.

Potser quan llegiu aquestes línies l’equip de govern hagi fet alguna cosa al respecte, com a reacció a la nostra denúncia pública. Això encara haurà incrementat més el cost del primer enciam que surti de l’hort. De ben segur el tallaran abans de les eleccions previstes pel proper mes de maig. Farien bé d’adoptar l’slogan utilitzat a Torelló, perquè a Llagostera sí que tenim un hort que ens val un tresor! 

 Escrit publicat a "El Butlletí" octubre de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada