dilluns, 8 d’octubre de 2012

SOBRE ELS TREBALLS DE PROSPECCIÓ GEOTÈCNICA A LA ZONA DE LA MURALLA





Alguns veïns ens han preguntat com és que després de les obres de reurbanització del nucli antic i de rehabilitació de la muralla, ara s’estigui fent una prospecció geotècnica.

La veritat és que és sorprenent, i encara ho és més l’explicació oficial que ha donat l’equip de govern per justificar la necessitat d’aquests treballs: “volem confirmar que als anys 50 es varen portar a terme els reforços previstos en un projecte de consolidació”.

Sempre, quan les coses no surten bé, l’equip de govern es treu les puces de sobre i mai és responsable dels seus actes. Tan fàcil que hauria de ser reconèixer els errors i assumir la responsabilitat. En aquesta ocasió no poden culpar els governs de l’Entesa, i intenten buscar un altre cap de turc: els que governaven aquest poble als anys 50.

Des d’Alternativa per Llagostera considerem que, ara, el govern de CiU “està recollint els fruits que va sembrar amb la improvisació en les obres del nucli antic”, i més concretament en les obres que es varen realitzar a la zona del mirador.

El projecte inicial preveia la recuperació de la rampa original d’accés a la plaça del Castell (veure foto) -en substitució de les escales que es varen construir als anys 50- i la consolidació del mirador, a uns metres de la muralla. L’equip de govern no va seguir el projecte inicial i va introduir modificacions, consistents a mantenir les escales i el mirador en el lloc actual, allargant-lo en l’espai que ocupava l’antiga estació transformadora. Malgrat les modificacions, tampoc les van realitzar en la seva integritat i finalment varen suprimir unes escales que, des del carrer St. Pere, donaven accés al mirador. Posteriorment també varen enderrocar dues edificacions, del carrer del Fred, que recolzaven sobre la muralla just a l’altre costat del mirador, i es va rehabilitar aquesta. Tot això ho varen fer sense comprovar l'estabilitat de la muralla.

Aquesta intervenció (mancada del mínim rigor històric) ha provocat un desplaçament de la muralla, perfectament visible, que ara obliga a garantir la seguretat i a comprovar el seu assentament definitiu.

La mesura és oportuna, però no és admissible l’excusa que donen. Tothom entén que aquests treballs –o aquestes comprovacions- s’haurien d’haver realitzat abans de reformar el mirador i rehabilitar la muralla, o en el mateix moment de fer-ho. No es va fer llavors, i ara s'ha de confirmar si cal, o no, realitzar una actuació de reforç.

No ens queda cap dubte que si s’hagués recuperat la rampa d’accés s’hauria alleugerit el pes que actualment suporta la muralla. No cal que recordem que originàriament la funció de la muralla no era la contenció de terres, sinó la defensa de la població. Lamentem que aquesta improvisació hagi anat en detriment del resultat i comporti una despesa addicional que s’afegeix a les ja realitzades en la reparació del mur de la font del mirador, i del paviment dels carrers Sant Pere i Santa Anna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada