dissabte, 28 de juliol del 2012

L'ENGANY DELS 120.000 €



Ara fa tres anys, l’Ajuntament de Llagostera i l’empresa Marcel Navarro i fills, S.L. varen signar un conveni en el qual l’Ajuntament es comprometia a tramitar una modificació puntual del POUM per facilitar l’ampliació de les instal·lacions que aquesta empresa té al veïnat de Bruguera per al triatge i la recuperació de residus. L’empresa, per fer participar la comunitat en les plusvàlues generades per l’increment del sostre edificable, es comprometia a pagar 120.000 € perquè es poguessin realitzar actuacions d’interès públic en el poble.

En la seva aprovació inicial, l’equip de govern es va felicitar per haver signat un conveni que “representava una injecció de recursos en un moment difícil” i es vanagloriava que s’havia “negociat molt bé per part de l’alcalde” (en paraules del llavors regidor d’Urbanisme, Sr. Galobardes). El grup municipal d’ICV-EUiA va ser l’única formació que hi va votar en contra i va manifestar els seus dubtes davant un conveni que es plantejava de forma “poc seriosa”, que era “poc concret” i que tenia “poques garanties per a l’Ajuntament”.

Anaven passant els anys i no teníem cap notícia dels 120.000 €. Ple rere ple anàvem preguntant quan cobraríem aquests diners i no vàrem rebre cap resposta satisfactòria per part de l’equip de govern. Fins que ens vàrem veure en l’obligació de presentar una proposta al ple per tal que s’exigís a l’empresa Marcel Navarro i fills, S.L. el pagament acordat. La proposta ha estat rebutjada  i, finalment, l’equip de govern s’ha tret la careta: No procedeix exigir el pagament dels 120.000 €! Ni tan sols ha calgut que l’empresa ho sol·liciti. L’excel·lentíssim Ajuntament de Llagostera ha actuat d’ofici.

Que potser ha canviat la legislació aplicable a aquest cas? Doncs no, en l’essencial és la mateixa. Per justificar-ho s’han escudat en un acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona de juliol del 2010. D’ara fa dos anys! Un acord que varen aceptar sense remugar, sense interposar cap recurs en defensa dels interessos locals, sense fer el més mínim esforç per intentar cobrar aquests diners, per argumentar els motius que sustentaven el conveni signat. Per reblar el clau  ens diuen que el conveni havia quedat igualment sense efecte per aplicació d’una de les seves clàusules. Curiosament només queda sense efecte l’obligació de pagar de l’empresa, no pas la modificació del planejament. Si tan clar estava per què no ho varen dir ara fa dos anys quan es va aprovar definitivament aquesta modificació? Si tan clar ho tenien per què no ho deien quan nosaltres preguntàvem? Potser perquè l’únic que tenien clar era que no exigirien el pagament, i ara que nosaltres hem exigit una resposta…han buscat a corre-cuita els arguments.   

Malauradament el temps ha donat la raó als que dubtàvem de la bondat d’aquell conveni, als que sospitàvem de les veritables intencions de l’equip de govern i als que temíem que aquells diners mai ingressarien a les arques municipals. Finalment  s’han confirmat els pitjors vaticinis. Com volen que no desconfiem permanentment del que fa el govern de CiU!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada