dijous, 21 d’abril del 2011

Tot a punt per a la consolidació de CiU

El Punt 21 d'abril de 2011

Es fa difícil a Llagostera plantejar un escenari que no inclogui un bon resultat de CiU. Amb tot, caldrà estar atents i veure si Alternativa per Llagostera convenç




D'esquerra a dreta, Lluís Postigo (Alternativa per Llagostera, Jordi Noguera (ERC), Fermí Santamaria (CiU), Eduard Galobardes (Independents per Llagostera) , Montserrat Pla (PSC) i Fidel Gil (PP). Foto: LLUÍS SERRAT.

D'esquerra a dreta, Lluís Postigo (Alternativa per Llagostera, Jordi Noguera (ERC), Fermí Santamaria (CiU), Eduard Galobardes (Independents per Llagostera) , Montserrat Pla (PSC) i Fidel Gil (PP). Foto: LLUÍS SERRAT.


A Llagostera, el 2007, es va posar punt final a un projecte d'esquerres, amb el nom d'Entesa, que aglutinava ICV, el PSC, ERC i independents, que va durar vuit anys. La ruptura d'aquest projecte, va propiciar el retorn del riu convergent al seu curs. CiU guanyava les eleccions i, d'alguna manera i salvant distàncies, revalidava l'herència de Narcís Casas, un polític ja desaparegut, d'enorme carisma, al qual va substituir Pilar Sancho.
L'escenari actual, i que segur marcarà novament aquestes eleccions, està estigmatitzat per la desaparició de l'Entesa. I, per què va caure aquesta agrupació d'electors d'esquerres? Els factors són molts; des de consideracions personals, fruit de la fricció entre els regidors fins a quotes de poder. I és que en fons la política la fan persones amb les seves particularitats. El PSC, de fet, no s'ha amagat de dir que el tenien com un convidat de pedra. També, si bé això ja es fa més difícil de concretar, podria haver influït en la liquidació d'Entesa la pròpia pressió dels partits en estar en joc tributar per la Diputació de Girona. I més veient les indemnitzacions que atorga aquesta institució. I és que, de fet, una agrupació d'electors, com l'Entesa, no comptava pel repartiment de la Diputació.
Llagostera, avui
Avui l'Entesa queda lluny. I és significatiu veure com CiU, sense el front comú de les esquerres, sembla que té via lliure. A tot això, segurament, hi pot contribuir el fet de tenir un alcalde que sí que treballa molt bé la política de proximitat i que s'hagin fet molts dels projectes plantejats per l'Entesa. El fet és que el treball fet aquests darrers quatre anys és ara molt visible. I, segurament, a l'electorat li serà difícil recordar si el van plantejar les esquerres o les dretes. El fet és que la rehabilitació del nucli antic, entre altres actuacions, és un realitat tangible. I això pesa a l'hora de plantejar unes municipals. Això i, segurament, els candidats, més enllà del partidisme.
Al marge de tot, i, independentment de qui surti escollit, Llagostera té ara mateix un gran repte, i és bo tenir-lo en compte a l'hora de plantejar aquesta anàlisi: la immigració i l'atur. Tots els partits hauran de bregar amb aquest tema. Es parla molt de Salt, però Llagostera no es queda enrere.
Resumint: CiU passa un bon moment, pot comptar amb el vot dels Independents; caldrà veure quins resultats obtenen ERC i el PSC, i si Alternativa per Llagostera recull alguna cosa de l'extinta Entesa.
La fi d'un somni
Les esquerres van somiar una altra Llagostera amb l'Entesa, però el somni es va acabar el 2007. Ara es fa encara més difícil que es pugui revalidar, fins i tot si, arribat el cas, es pot donar una aritmètica que en faciliti el pacte.
LES CLAUS
La fortalesa de CiU.
Aquest mandat ha estat clau per CiU. Ha recuperat l'alcaldia i està per veure si, com pot ser previsible, assoleix la majoria.
Pactes.
Tan Alternativa per Llagostera com el PSC respectaran la llista més votada. Es fa difícil un pacte d'esquerres, certament. A més, el segon regidor d'ERC no està consolidat i CiU pot comptar amb el suport d'Independents, si pugen o es consoliden.
Fermí Santamaria 
CiU
Res fa pensar que CiU baixarà. És més, el dubte està en si aconseguiran la majoria absoluta.
Lluís Postigo
Alternativa per Llagostera
Segueix somiant amb un pacte d'esquerres. Alternativa no deixa de ser una militància a no renunciar-hi.
Montserrat Pla
PSC
El PSC a Llagostera té un vot absolutament fidel.
Jordi Noguera
ERC
Els republicans han recuperat Noguera, a veure si poden mantenir els dos regidors.
Eduard Galobardes
Independents per Llagostera
Soci actual de govern amb CiU. Tot apuntaria que donaria suport a CiU.
Fidel Gil
PP
Gil torna a encapçalar la llista popular a Llagostera. El PP, però, ha estat lluny d'obtenir cap regidor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada